Door de steeds strenger wordende veiligheids- en energienormen is de vraag naar goed opgeleide bouwvakkers groter dan ooit. Leren metselen? leren ijzervlechten? Leren bekisten? Leren 3D tekenen? Leer alles over de bouw in campus Hast!
Online vergaderen, samenwerken in de cloud, uploaden, downloaden, .... Corona heeft ervoor gezorgd dat onze ICT-gebruiken nog sneller dan verwacht zullen veranderen.
Het lijkt misschien niet evident maar ook op een bouwwerf krijgen we hiermee te maken. Zo kan de tekenaar van op zijn bureau instructies of aanpassingen aan het plan in real time doorsturen naar de uitvoerder op de werf.
Om onze leerlingen hier op voor te bereiden willen we ze nu alvast vertrouwd maken met deze materie.
In het kort filmpje kan je zien hoe we de digitalisering gebruiken om nog meer geïntegreerd te werken tussen de theorie en de praktijk.
Onze bouwafdeling beschikt over twee goed uitgeruste werkplaatsen bouw.
In deze hal, waar voornamelijk de tweede graad les heeft, zetten 30 jongeren hun eerste stappen in de wereld van de bouw.
Als school en als bouwafdeling zijn wij er fier op om samen met hun aan de weg tot een volwaardig bouwvakker te mogen timmeren.
Hier worden onze leerlingen voorbereid om nadien, in de derde graad, nog meer gedetailleerd te werk te gaan.
Het doet ons deugd om vast te stellen dat onze leerlingen van het vierde jaar aan een zeer korte inloopperiode voldoende hebben om hun vaardigheden weer aan te scherpen. Een knappe prestatie gezien de gekende corona problematiek en het vreemde einde van vorig schooljaar.
De vraag naar goede arbeiders in de bouw is zeer groot, niet zelden is dit met doorgroeimogelijkheden tot ploegbaas, meestergast of werfleider.
Regelmatig krijgen we van bedrijven de vraag of we over goed opgeleide leerlingen beschikken. Hetzij voor een vakantiejob, hetzij voor een voltijdse job na hun opleiding bouw. Daarom hebben we een extra pagina aangemaakt met vacatures in de bouw. Zoek je een vakantiejob? Zit je opleiding bouw erop en ben je op zoek naar een uitdagende job? Kijk dan zeker even op de pagina vacatures bouw.
Dit toont nog maar eens aan dat de bouw, de motor van de economie, een sector is die werkzekerheid en carrièremogelijkheden biedt! Het spreekt voor zich dat iemand met een opleiding bouw hier een enorme voorsprong geniet!
Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van het zesde jaar ruwbouw en het zevende jaar renovatie om hun eindwerk voor te stellen. De presentaties werden gehouden in de praktijkzaal, aan de oefening die de leerlingen maakte.
De jongens van het zesde jaar bespraken het bekisten van een trap en het bouwen van een miniwoning of het uitvoeren van een plat dak met opgaande muur. Uiteraard uitgevoerd volgens de huidige normen. De theoretische kennis werd omgezet naar een praktische uitvoering. Een bouwknoop kan je immers pas goed uitvoeren als je ook begrijpt waarom je hem op die manier uitvoert en met welk materiaal je hem moet uitvoeren.
De gip is een proces dat bijna een heel schooljaar in beslag neemt, de foto's waarop de leerlingen kort bij elkaar staan zijn werken die ze uitvoerde voor de crisis. Even dreigde die crisis roet in het eten te gooien om de beoogde einddatum te halen. Dankzij een aangepaste planning en het doorzettingsvermogen van de leerlingen werd de deadline uiteindelijk toch gehaald!
Alles start met het nauwkeurig en haaks uitzetten van het gebouw.
Uiteraard wordt het project ook deskundig geïsoleerd.
Boven de raamopening werd een segmentboog voorzien.
De lintvoeg moet mooi doorlopen over de segmentboog heen. Hiervoor moest men rekening houden met het peil van de boog en vervolgens het porringspunt bepalen ..... Het maken van een segmentboog is vakmanschap!
Om de thermische geleiding tot een minimum te beperken werd er een thermische onderbreking geplaatst bij het bevestigen van de scaldex geveldrager
Voor een ander project werd een detail van een plat dak met opgaande muur uitgewerkt.
Het zevende jaar besprak de renovatiestage, siermetselwerk en deed een kostprijsberekening van door hun uitgevoerde werken.
Graag bedanken we volgende externe juryleden voor het mee beoordelen van de eindwerken
Guido Bollen 👉 oud leerkracht
Jan De busser 👉 Renotec
Lawrence Lesire 👉 Schoofs bouw
Vandaag was het D-day voor de leerlingen van 6 bouwtechnieken, of beter gezegd G(ip)-day. Zij stelden immers hun GIP, de geïntegreerde proef, voor aan een interne en externe jury.
De basis van het eindwerk wordt gevormd door alternerende stages die de leerlingen gedurende het schooljaar uitvoeren bij een bouwbedrijf. Tijdens die stagedagen ligt de nadruk op de vragen "waarom doet men dit"; "hoe doet men dit"; "en met welk materiaal doet men dit". Dit is het uitgangspunt voor het verder uitwerken van een bouwdossier.
Het bouw-dossier bevat onder andere:
werfinrichtingsplan met bespreking;
een eigengemaakt 3D-model van de bouwknopen die de leerlingen op de werf mee hielpen uitvoeren;
2D-uitvoeringsplannen van de uitgevoerde bouwknopen;
een stappenplan voor het uitvoeren van die bouwknopen;
een materiaalbespreking van het materiaal dat nodig is om de bouwknopen te realiseren. Niet elk materiaal is immers gepast voor elke toepassing;
meetstaten
....
Aan de GIP wordt er bijna een heel schooljaar gewerkt. Gezien de huidige coronacrisis was dit zeker geen sinecure! Dankzij hun doorzettingsvermogen, en het creatief kunnen omgaan met een niet-standaard situatie brachten de leerlingen vandaag presentaties die gezien mochten worden!
Laat doorzettingsvermogen en het kunnen omgaan met niet-standaard situaties nu net twee skills zijn die men nodig heeft om het te maken in de bouwwereld.... Aan deze twee vaardigheden wordt dan ook de nodige aandacht geschonken tijdens de opleiding bouwtechnieken en bij uitbreiding aan al onze bouwopleidingen.
In normale omstandigheden is dit de periode waarin de opendeurdagen zich stilaan op gang trekken en leerlingen zich kunnen informeren om zo een juiste studiekeuze te maken. Helaas, in deze corona tijden is dit niet mogelijk maar safety first!!
Denk je dat een opleiding bouw iets voor jou is maar weet je het niet zeker? Doe vanuit #blijfinuwkot de test! Of doe gewoon een leuke kwis samen met je ouders.
In de laatste vraag kan je je e-mailadres opgeven, als je dat doet krijg je jouw persoonlijke uitslag toegestuurd.
Klik op volgende link 👉 HASTBOUW als lokaalnaam tik je HASTBOUW in en starten maar!
Ondertussen zitten we al ruim twee weken ver in de opschorting van de lessen omwille van het coronavirus. Helaas kan door de huidige maatregelen de stage van de leerlingen ook niet doorgaan, maar safety first!
De leerlingen krijgen ondertussen taken en kijken op die manier al eens terug op de voorbije periode, wat deden we goed? Wat kan er beter? Ook dat is uiteraard leren.
We blikken ook eens terug op het reeds geleverde werk aan de geïntegreerde proef van onze leerlingen van het zesde jaar ruwbouw.
Om een mooi resultaat te verkrijgen mag de bovenkant van de segmentboog NIET in de lintvoeg uitkomen. Om een mooie segmentboog te verkrijgen moet de steen boven de segmentboog ingeslepen worden. Op die manier ontstaat er mooie, vloeiende voeg boven de segmentboog.
Bovendien moet er ook met de geboorte van de boog rekening gehouden worden, de bovenkant van de eerste steen van de segmentboog moet namelijk gelijk lopen met een voeg van het gevelmetselwerk. Best wat reken- en tekenwerk om dit alles netjes te verwezenlijken! De leerlingen maken de berekeningen in de theorielessen, tekenen de boog in 3D in de tekenlessen en komen op die manier goed voorbereid naar de praktijklessen.
Geveldragers
Dankzij de firma scaldex kunnen onze leerlingen kennis maken met het nieuwste model van geveldragers. Bedankt SCALDEX!
De Sumo® is de nieuwste generatie geveldragers van scaldex voor de opvang van uw gevelmetselwerk. Deze worden vooral gebruikt bij grotere raamopeningen, aan overkragingen, hoekramen, als startprofiel of ten behoeve van dilatatievoegen in het gebouw. Het ontwerp van de Sumo® heeft een efficiënter en economischer materiaalgebruik dan de klassieke BFS geveldrager wat leidt tot lichtere ontwerpen. De Sumo® werd speciaal ontwikkeld voor de steeds toenemende spouwbreedte en voor toepassing bij zwaardere belastingen. Na talrijke testen uitgevoerd door genotificeerde instantie nr. 0960 SKG-IKOB werd voor deze Sumo® ook de CE-markering toegekend.
Vandaag kregen onze leerlingen de opleiding verlijmen van stenen gegeven door de firma Wienerberger.
We kregen uitleg over verschillende soorten lijmtechnieken en dunbedortel. De leerlingen konden zelf het verschil tussen de technieken ervaren, met elke techniek bouwden ze een klein muurtje. Deze ervaring is uiteraard een meerwaarde voor de opleiding bouw.
PLS - systeem
Dit systeem heeft tal van voordelen zoals:
Sneller optrekken van binnenmuren.
Geen risico op uitzakkende muren of ‘zwemmende’ bakstenen. De binnenmuren kunnen dus meteen tot verdiepingshoogte gebouwd worden.
Minder water nodig dan bij mortel, dus een kortere droogtijd van de woning.
Milieuvriendelijk: beperkt waterverbruik, goede verzaagbaarheid (geen bouwafval) en geen mortelresten.
Betere thermische isolatie.
Isolatie sluit beter aan doordat er geen mortel kan uitpuilen uit de voegen.
Grotere binnenmuurstenen en een snellere verwerkingstechniek hebben een positief effect op het rendement.
Verlijmen, dunbedmortelen of traditioneel metselen, elk met het strak uitzicht van een dunne voeg.
Verlijmen van gevelstenen
Werken met dunbedmortel
Waar men voor het verlijmen van stenen een spuitzak of spuitpistool nodig heeft kan men de dunbedmortel met een traditioneel truweel aangebrengen.
Traditioneel metselen maar toch een strak uitzicht? Dan is er de iluzo!
Graag bedanken wij de firma Wienerberger en Constructiv!