Opleiding bouw

Wij streven ernaar om de opleiding van onze leerlingen zo nauw mogelijk te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De sector zet immers terug meer en meer in op eigen opgeleide arbeiders. Om steeds mee te zijn in een snel veranderende bouwwereld doen we naast onze eigen expertise ook beroep op externe partners. Deze partners komen, in school, opleidingen geven die steeds voldoen aan de huidige bouwnormen. Van elke gevolgde opleiding krijgt de leerling een getuigschrift van deelname. Onze externe opleidingen vindt u onderaan deze pagina. De opleidingen gebeuren voornamelijk in samenwerking met Constructiv. Constructiv is een dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector. Als fonds voor bestaanszekerheid, opgericht door de sociale partners van het bouwbedrijf, ijvert deze organisatie ervoor dat talent zijn weg vindt naar de sector en er zich een hele loopbaan lang in kan ontplooien.

Bekijk HIER de  algemene werking van onze bouwafdeling

3de jaar Bouw - modernisering

Bouw is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen maken kennis met bouwmaterialen en constructies. Ze maken gebruik van digitale technologieën om het technisch proces voor te bereiden en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden voor het realiseren van bouwknopen, huisriolering, bekistingen, wapeningen en betonneringswerken. Zorg voor het milieu, veilig en ergonomisch werken en circulair bouwen vormen een rode draad doorheen de studierichting.

De leerlingen Bouw zijn sterk in het leren binnen de concrete contexten eigen aan het studiedomein en de studierichting. Via concrete contexten verwerven ze basis-theoretische inzichten. Zij leren binnen een afgebakende en veilige leersituatie geleidelijk meer autonoom functioneren en zijn in staat effectieve handelingen te stellen om concrete uitdagingen aan te pakken. Fijn-motorische vaardigheden helpen leerlingen om tot realisaties in de praktijk te komen. Ze verdiepen zich in het realiseren van bouwkundige projecten voor BEN-en passiefprojecten. Ze ontwikkelen technische vaardigheden en leren denken in functie van het technisch proces, de afwerkingsgraad en het eindresultaat. Ze werken geïnformeerd en toepassingsgericht met grondstoffen en materialen.

Alle bouwknopen van grondwerk tot aan de eerste verdieping worden onderzocht, in 3D getekend, voorbereid en gerealiseerd en geëvalueerd.


Stap 1: het onderzoeken van de bouwknoop.

Hier zien we een klein deeltje van het onderzoeken van de bouwknoop.






Stap 2: het modeleren in 3D van de bouwknoop.

De leerling gaat de bouwknoop uittekenen in een 3D tekenprogramma. En er een een 2D werktekening van maken. Hier worden de eerste aandachtspunten al duidelijk waardoor de leerling al weet waar hij bij de realisatie zeker op moet letten.


De 3D modelering





Stap 3: de realisatie.







Stap 4: de evaluatie.

De leerlingen voeren een zelfevaluatie uit op hun oefening. Op deze manier leren de leerlingen hun werk kritisch te bekijken. Dit is een vereiste om te willen bijleren en zichzelf te verbeteren. 



Voor meer info 👉 3 Bouw



4de jaar Bouw

Door een doorgedreven praktische vorming worden de leerlingen opgeleid tot bekwame vakarbeiders. De leerlingen brengen veel tijd door in de bouwateliers en iets minder op de schoolbanken, leren metselen is immers geen sinecure.

Al doende leer je eenvoudige bouwopdrachten begrijpen en correct uitvoeren terwijl je de veiligheidsvoorschriften volgt. In de projectmatige aanpak vertrekken de leerlingen vanuit de praktijkoefeningen en wordt de bijhorende technisch - theoretische kennis geïntegreerd aangebracht.

Je metselt eenvoudige bouwconstructies of onderdelen van halfsteense of steense muren waarvan je zelf het plan gaat tekenen!

Ook al staat de praktijk centraal, de technologische achtergrond wordt in de technische lessen uitgediept. Een bouwplan kunnen lezen is belangrijk. Tijdens de lesuren technisch tekenen wordt daaraan de nodige tijd besteed, ook het 3D tekenen komt hier sterk aan bod. In de tweede graad bouw worden de basisvaardigheden binnen dit studiegebied bijgebracht. Het is dan ook de ideale voorbereiding voor de derde graad ruwbouw.


Voor meer info 👉 4 Bouw en 👉 filmpje 2de graad bouw.

5de + 6de jaar Ruwbouw

Ruwbouw is een zeer praktische studierichting. Je wordt opgeleid tot een veelzijdig ruwbouwvakman of-vrouw. Er staan weinig algemene vakken op het programma, je steekt vooral de handen uit de mouwen. Tijdens je opleiding maak je kennis met verschillende bouwmaterialen en technieken, bestudeer je verschillende constructies, leer je plannen lezen en ruwbouwopdrachten voorbereiden en uitvoeren.

Veel aandacht gaat naar bouwknooppunten zoals aansluitingen tussen binnenmuren en spouwmuren,
het aansluiten van betonnen constructies op metselwerk, aansluitingen van spouwmuren op funderingen. Binnen het leerpakket realisaties bouw zijn de leervakken technologie en technisch tekenen belangrijk. Technologie omvat de studie van bepaalde bouwconstructies en
bouwmaterialen. Tijdens de lesuren technisch tekenen maken leerlingen technische tekeningen waarmee ze in het bouwatelier aan de slag om de oefening praktisch te realiseren. Deze tekenlessen trachten het technische 2D en 3D inzicht van leerlingen te vergroten.

De aangeboden oefeningen worden zo gekozen dat ze geleidelijk en systematisch bijdragen tot de opbouw van een vakbekwaamheid bij leerlingen. Toegepaste elektriciteit en mechanica leer je voor zover het voor jou belangrijk kan zijn op de werf.

Tijdens de derde graad Ruwbouw komt men meer aan specialisatie toe. De leerlingen hebben de startkwalifcatie van “polyvalent bouwvakman” verworven en kunnen aldus de arbeidsmarkt instappen.

Voor meer info 👉 5 + 6 Ruwbouw

5de + 6de jaar Bouwtechnieken

Bouwtechnieken is een studierichting waar de nadruk ligt op het verwerven van een doorgedreven kennis van de verschillende bouwtechnieken en de praktische uitvoering ervan. Door het “werfgericht” karakter van deze studierichting kunnen de leerlingen zich vlot inschakelen in de structuur en de werking van een bouwbedrijf.

In 6 Bouwtechnieken komen stages en werfbezoeken aan bod. Dit is een studierichting waarin de jongeren worden opgeleid tot vakbekwame technici die, mits de nodige werfervaring en persoonlijke ambitie, kunnen doorgroeien naar een leidinggevende functie (ploegbaas, werfleider, coördinator, aannemer, …) in een bouwbedrijf.

De gedegen algemene, technische en praktischevorming dragen er toe bij dat deze leerlingen sterk gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Een bacheloropleiding Bouw is een logisch vervolg van de opleiding bouwtechnieken.

De opleiding bestaat uit drie belangrijkste technische clusters:

In het onderdeel “onderzoek” worden grotere bouwprojecten dieper ontleed. Op deze wijze maken de studenten kennis met materialen, constructies en uitvoeringsmethoden. Ook stabiliteit en topografie worden verder uitgediept.

In het onderdeel “organisatie” worden de noodzakelijke uitvoeringstekeningen uitgewerkt met in een elektronisch tekenplatform. Het opstellen van een gedetailleerd stappenplan, het opmaken van een werkvoorbereiding en het organiseren van de werkomgeving gekoppeld aan een realistische kostprijsstudie behoren bij dit onderdeel.

Bij de “praktische realisaties” komt het volgende aan bod: leren metselen /verlijmen, bekisten, ijzervlechten, winddicht isoleren, alsook afwerkingstechnieken zoals pleisteren, vloer- en wandtegels en voegen. De uitvoering van grotere bouwprojecten en het bestuderen en constructief uitwerken van bouwkundige knooppunten volgens het principe van duurzaam bouwen is de standaard.

Voor meer info 👉 5 + 6 Bouwtechnieken

7de jaar Renovatie Bouw

Renovatie is een zeer praktisch specialisatiejaar. In dit specialisatiejaar gaat de aandacht zowel naar
het leren renoveren van ruwbouw als naar ruwbouwafwerking. In het specialisatiejaar word je opgeleid tot polyvalent renovatiewerker. Daarbovenop krijg je een vorming tot metselaar siermetselwerk en betonhersteller. Je wordt ingeschakeld in echte werken, zoals renovatie van woningen, herinrichten van gebouwen, betegeling van wanden en het leggen van nieuwe vloeren.

Je maakt ook een geïntegreerde proef die samenhangt met je praktijkuren. Tijdens de lessen technologie komen verschillende specifeke onderwerpen aan bod. Je leert op een vakkundige manier omgaan met gevaren en risico’s, met schade aan gebouwen, met de basisveiligheid, … Verder leer je inzicht verwerven in de stijlkenmerken en de monumentenzorg. Je leert er werkzaamheden voorbereiden, plannen, organiseren en de kostprijs ervan te berekenen. Tot slot leer je theoretisch de werkzaamheden inzichtelijk uit te voeren om dit daarna in de praktijk om te zetten.

Voor meer info 👉 7 Renovatie Bouw




Onze externe opleidingen


























Voorbeeld van een 3D stappenplan gemaakt door een leerling


















Reacties