Geïntegreerde proef 6 ruwbouw en 7 renovatie





Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van het zesde jaar ruwbouw en het zevende jaar renovatie om hun eindwerk voor te stellen. De presentaties werden gehouden in de praktijkzaal, aan de oefening die de leerlingen maakte.



De jongens van het zesde jaar bespraken het bekisten van een trap en het bouwen van een miniwoning of het uitvoeren van een plat dak met opgaande muur. Uiteraard uitgevoerd volgens de huidige normen. De theoretische kennis werd omgezet naar een praktische uitvoering. Een bouwknoop kan je immers pas goed uitvoeren als je ook begrijpt waarom je hem op die manier uitvoert en met welk materiaal je hem moet uitvoeren.













De gip is een proces dat bijna een heel schooljaar in beslag neemt, de foto's waarop de leerlingen kort bij elkaar staan zijn werken die ze uitvoerde voor de crisis. Even dreigde die crisis roet in het eten te gooien om de beoogde einddatum te halen. Dankzij een aangepaste planning en het doorzettingsvermogen van de leerlingen werd de deadline uiteindelijk toch gehaald!



Alles start met het nauwkeurig en haaks uitzetten van het gebouw.












 

Uiteraard wordt het project ook deskundig geïsoleerd.


Boven de raamopening werd een segmentboog voorzien.




De lintvoeg moet mooi doorlopen over de segmentboog heen. Hiervoor moest men rekening houden met het peil van de boog en vervolgens het porringspunt bepalen ..... Het maken van een segmentboog is vakmanschap!



Om de thermische geleiding tot een minimum te beperken werd er een thermische onderbreking geplaatst bij het bevestigen van de scaldex geveldrager









Voor een ander project werd een detail van een plat dak met opgaande muur uitgewerkt.





Het zevende jaar besprak de renovatiestage, siermetselwerk en deed een kostprijsberekening van door hun uitgevoerde werken.








Graag bedanken we volgende externe juryleden voor het mee beoordelen van de eindwerken

Guido Bollen 👉 oud leerkracht
Jan De busser 👉 Renotec
Lawrence Lesire 👉 Schoofs bouw

Geïntegreerde proef 6 bouwtechnieken

Vandaag was het D-day voor de leerlingen van 6 bouwtechnieken, of beter gezegd G(ip)-day. Zij stelden immers hun GIP, de geïntegreerde proef, voor aan een interne en externe jury.

De basis van het eindwerk wordt gevormd door alternerende stages die de leerlingen gedurende het schooljaar uitvoeren bij een bouwbedrijf. Tijdens die stagedagen ligt de nadruk op de vragen "waarom doet men dit"; "hoe doet men dit"; "en met welk materiaal doet men dit". Dit is het uitgangspunt voor het verder uitwerken van een bouwdossier.

Het bouw-dossier bevat onder andere:

  • werfinrichtingsplan met bespreking;
  • een eigengemaakt 3D-model van de bouwknopen die de leerlingen op de werf mee hielpen uitvoeren;
  • 2D-uitvoeringsplannen van de uitgevoerde bouwknopen;
  • een stappenplan voor het uitvoeren van die bouwknopen;
  • een materiaalbespreking van het materiaal dat nodig is om de bouwknopen te realiseren. Niet elk materiaal is immers gepast voor elke toepassing;
  • meetstaten
  • ....





Aan de GIP wordt er bijna een heel schooljaar gewerkt. Gezien de huidige coronacrisis was dit zeker geen sinecure! Dankzij hun doorzettingsvermogen, en het creatief kunnen omgaan met een niet-standaard situatie brachten de leerlingen vandaag presentaties die gezien mochten worden!

Laat doorzettingsvermogen en het kunnen omgaan met niet-standaard situaties nu net twee skills zijn die men nodig heeft om het te maken in de bouwwereld....  Aan deze twee vaardigheden wordt dan ook de nodige aandacht geschonken tijdens de opleiding bouwtechnieken en bij uitbreiding aan al onze bouwopleidingen.


Graag bedanken we volgende bedrijven voor het aanbieden en het begeleiden van onze leerlingen:
   👉 Vandebos bouwonderneming
   👉 Schoofsbouw
   👉  Bouwbedrijf bloemen Jos


Ook een welgemeende dank u voor onze externe juryleden:

    👉 Patrick Mantels: oud-leerkracht bouwtechnieken
    👉 Krijn Henrotte: Vandebos bouwonderneming
    👉  Ismael Gielen: leerkracht bachelor bouw PXL, zaakvoerder r2livin architectenbureau