Geïntegreerde proef 6de jaar ruwbouw

Ondertussen zitten we al ruim twee weken ver in de opschorting van de lessen omwille van het coronavirus. Helaas kan door de huidige maatregelen de stage van de leerlingen ook niet doorgaan, maar safety first!

De leerlingen krijgen ondertussen taken en kijken op die manier al eens terug op de voorbije periode, wat deden we goed? Wat kan er beter? Ook dat is uiteraard leren.

We blikken ook eens terug op het reeds geleverde werk aan de geïntegreerde proef van onze leerlingen van het zesde jaar ruwbouw.


Om een mooi resultaat te verkrijgen mag de bovenkant van de segmentboog NIET in de lintvoeg uitkomen. Om een mooie segmentboog te verkrijgen moet de steen boven de segmentboog ingeslepen worden. Op die manier ontstaat er mooie, vloeiende voeg boven de segmentboog.
Bovendien moet er ook met de geboorte van de boog rekening gehouden worden, de bovenkant van de eerste steen van de segmentboog moet namelijk gelijk lopen met een voeg van het gevelmetselwerk. Best wat reken- en tekenwerk om dit alles netjes te verwezenlijken! De leerlingen maken de berekeningen in de theorielessen, tekenen de boog in 3D in de tekenlessen en komen op die manier goed voorbereid naar de praktijklessen.



Geveldragers

Dankzij de firma scaldex kunnen onze leerlingen kennis maken met het nieuwste model van geveldragers. Bedankt SCALDEX!

De Sumo® is de nieuwste generatie geveldragers van scaldex voor de opvang van uw gevelmetselwerk. Deze worden vooral gebruikt bij grotere raamopeningen, aan overkragingen, hoekramen, als startprofiel of ten behoeve van dilatatievoegen in het gebouw. Het ontwerp van de Sumo® heeft een efficiënter en economischer materiaalgebruik dan de klassieke BFS geveldrager wat leidt tot lichtere ontwerpen. De Sumo® werd speciaal ontwikkeld voor de steeds toenemende spouwbreedte en voor toepassing bij zwaardere belastingen. Na talrijke testen uitgevoerd door genotificeerde instantie nr. 0960 SKG-IKOB werd voor deze Sumo® ook de CE-markering toegekend.










Verlijmen van gevelstenen -Wienerberger-

Vandaag kregen onze leerlingen de opleiding verlijmen van stenen gegeven door de firma Wienerberger.



We kregen uitleg over verschillende soorten lijmtechnieken en dunbedortel. De leerlingen konden zelf het verschil tussen de technieken ervaren, met elke techniek bouwden ze een klein muurtje. Deze ervaring is uiteraard een meerwaarde voor de opleiding bouw.

PLS - systeem 

Dit systeem heeft tal van voordelen zoals:
  • Sneller optrekken van binnenmuren.
  • Geen risico op uitzakkende muren of ‘zwemmende’ bakstenen. De binnenmuren kunnen dus meteen tot verdiepingshoogte gebouwd worden.
  • Minder water nodig dan bij mortel, dus een kortere droogtijd van de woning.
  • Milieuvriendelijk: beperkt waterverbruik, goede verzaagbaarheid (geen bouwafval) en geen mortelresten.
  • Betere thermische isolatie.
  • Isolatie sluit beter aan doordat er geen mortel kan uitpuilen uit de voegen.
  • Grotere binnenmuurstenen en een snellere verwerkingstechniek hebben een positief effect op het rendement.
  

                                                                  



Verlijmen, dunbedmortelen of traditioneel metselen, elk met het strak uitzicht van een dunne voeg.

Verlijmen van gevelstenen




Werken met dunbedmortel

Waar men voor het verlijmen van stenen een spuitzak of spuitpistool nodig heeft kan men de dunbedmortel met een traditioneel truweel aangebrengen.



Traditioneel metselen maar toch een strak uitzicht? Dan is er de iluzo!



Graag bedanken wij de firma Wienerberger en Constructiv!


















Week van de techniek

Deze week mogen we weer 430 leerlingen van het laatste jaar basisonderwijs verwelkomen in onze school. Deze leerlingen kunnen tijdens de week van de techniek  tal van workshops volgen van de studiegebieden die op camus hast worden aangeboden. Waaronder dus ook een workshop om de opleiding bouw een beetje te ervaren. Fijn te zien dat er veel enthousiaste leerlingen die graag een vak willen leren! Wie weet, zien we hier wel toekomstige werfleiders, ploegbazen, metselaars, ijzervlechters, bekisters, ..... aan de slag!












Bekisten van een draaitrap

Gust, Rik en Robbe van 6 bouwtechnieken voeren momenteel de bekisting van een draaitrap uit. Eerst werd de trap theoretisch uitgerekend. Daarna werden trapruimte en looplijn uitgetekend op de vloer en de treden verdreven tot in het oneindige. Deze maten werden overgetekend op de muur en het bekisten kon beginnen.























Bijschrift toevoegen