Bouwskills 2.0! innovatieve workshops, een absolute meerwaarde voor onze opleiding bouw!

Twintig februari trokken onze leerlingen van de opleiding bouw naar de bouwcampus in Diepenbeek. Constructiv organiseerde er bouwskills 2.0! In dit concept is er een ruime keuze aan workshops die men kan volgen en die stuk voor stuk bijdragen tot de bouwvakker van de toekomst.
Volgende workshops kwamen aan bod:

  • Virtual Reality
  • Bedienen van een bouwkraan
  • Betonapplicatie
  • BIM
  • Huisriolering
  • Duurzaam bouwen
  • Veiligheid op de werf

Virtual Reality en augmented reality in de bouw.
Hoe wordt virtual reality gebruikt in de bouw? In de ontwerpfase kan men met behulp van virtual reality al door het gebouw wandelen nog voor het klaar is. Hierdoor komen verbeterpunten in de ontwerpfase naar boven, kan het plan aangepast worden en voorkomt men onnodige aanpassingswerken in de uitvoeringsfase.


Nog een stapje verder is augmented reality. Bij augmented reality wordt een virtuele laag gelegd over wat je normaal ziet. Deze laag kan info over de werf bevatten, of de volgende stap in het bouwproces, of de maten van een constructieonderdeel, of.....

Bedienen van een bouwkraan.
De spectaculairste workshop was het bedienen van een bouwkraan. De firma De Ceuster gaf de leerlingen de kans om hun stuurmanskunsten te tonen.


De kraan die de leerlingen mochten bedienen was een snelmontagekraan. Constructiv zorgde ook nog voor een simulator van een torenkraan. Zo konden de leerlingen ook eens proeven van het zwaardere werk!









BIM
De introductie van BIM (building information modelling) in de bouw zorgt voor een veel betere werf- en procesbeheersing op basis van een doorgedreven digitaal voorbereidingstraject. Het gaat niet alleen over de afmetingen van een gebouw of element, maar ook over materiaalkeuzes. Welke materialen worden gebruikt? Wat zijn de aandachtspunten voor montage? Enzovoort.

De beschikbaarheid van dergelijke data biedt talloze mogelijkheden om het bouwproces te optimaliseren, door deze data op het juiste moment op maat van de gebruiker te visualiseren.

Huisriolering
Een gescheiden rioleringsstelsel? Waarom? Hoe doen we dit? Kan men een oude riolering renoveren zonder graafwerken? Allemaal vragen waarop de leerlingen een antwoord kregen tijdens deze workshop.


Duurzaam bouwen.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken gaat duurzaam bouwen veel verder dan "goed isoleren". Het begrip duurzaam bouwen is veel ruimer dan dat. Zo zal een duurzaam ontworpen woning binnen X aantal jaren volledig ontmanteld kunnen worden en kunnen de de materialen terug hergebruikt worden.


Veiligheid op de werf.
Uiteraard geld ook in de bouw safetey first! Tijdens deze workshop leerden de leerlingen wat er allemaal fout kan gaan op een werf, en hoe je moet handelen in het geval det er toch iets fout gaat.


In het beton applicatie centrum werd door middel van proeven duidelijk dat eenzelfde materiaal minder beduidend minder belasting aankan als met het verkeerd plaatst.

's middags trakteerde constructiv ons ook nog op een lekkere friet en een scnack! Waarvoor dank!



Reacties