Bouwskills 2.0! innovatieve workshops, een absolute meerwaarde voor onze opleiding bouw!

Twintig februari trokken onze leerlingen van de opleiding bouw naar de bouwcampus in Diepenbeek. Constructiv organiseerde er bouwskills 2.0! In dit concept is er een ruime keuze aan workshops die men kan volgen en die stuk voor stuk bijdragen tot de bouwvakker van de toekomst.
Volgende workshops kwamen aan bod:

  • Virtual Reality
  • Bedienen van een bouwkraan
  • Betonapplicatie
  • BIM
  • Huisriolering
  • Duurzaam bouwen
  • Veiligheid op de werf

Virtual Reality en augmented reality in de bouw.
Hoe wordt virtual reality gebruikt in de bouw? In de ontwerpfase kan men met behulp van virtual reality al door het gebouw wandelen nog voor het klaar is. Hierdoor komen verbeterpunten in de ontwerpfase naar boven, kan het plan aangepast worden en voorkomt men onnodige aanpassingswerken in de uitvoeringsfase.


Nog een stapje verder is augmented reality. Bij augmented reality wordt een virtuele laag gelegd over wat je normaal ziet. Deze laag kan info over de werf bevatten, of de volgende stap in het bouwproces, of de maten van een constructieonderdeel, of.....

Bedienen van een bouwkraan.
De spectaculairste workshop was het bedienen van een bouwkraan. De firma De Ceuster gaf de leerlingen de kans om hun stuurmanskunsten te tonen.


De kraan die de leerlingen mochten bedienen was een snelmontagekraan. Constructiv zorgde ook nog voor een simulator van een torenkraan. Zo konden de leerlingen ook eens proeven van het zwaardere werk!









BIM
De introductie van BIM (building information modelling) in de bouw zorgt voor een veel betere werf- en procesbeheersing op basis van een doorgedreven digitaal voorbereidingstraject. Het gaat niet alleen over de afmetingen van een gebouw of element, maar ook over materiaalkeuzes. Welke materialen worden gebruikt? Wat zijn de aandachtspunten voor montage? Enzovoort.

De beschikbaarheid van dergelijke data biedt talloze mogelijkheden om het bouwproces te optimaliseren, door deze data op het juiste moment op maat van de gebruiker te visualiseren.

Huisriolering
Een gescheiden rioleringsstelsel? Waarom? Hoe doen we dit? Kan men een oude riolering renoveren zonder graafwerken? Allemaal vragen waarop de leerlingen een antwoord kregen tijdens deze workshop.


Duurzaam bouwen.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken gaat duurzaam bouwen veel verder dan "goed isoleren". Het begrip duurzaam bouwen is veel ruimer dan dat. Zo zal een duurzaam ontworpen woning binnen X aantal jaren volledig ontmanteld kunnen worden en kunnen de de materialen terug hergebruikt worden.


Veiligheid op de werf.
Uiteraard geld ook in de bouw safetey first! Tijdens deze workshop leerden de leerlingen wat er allemaal fout kan gaan op een werf, en hoe je moet handelen in het geval det er toch iets fout gaat.


In het beton applicatie centrum werd door middel van proeven duidelijk dat eenzelfde materiaal minder beduidend minder belasting aankan als met het verkeerd plaatst.

's middags trakteerde constructiv ons ook nog op een lekkere friet en een scnack! Waarvoor dank!



Stage: 6 Bouwtechnieken

De blokstage van 6 bouwtechnieken is volop bezig en verloopt zeer vlot. Dat de stage essentieel is voor de opleiding bouw hoeft natuurlijk geen betoog. Naast het leren metselen, bekisten, ijzervlechten, plaatsen van welfsels en tal van andere vaardigheden, is ook het begrijpen van talrijke bouwknopen een belangrijk doel van de stage en een onderdeel van de opleiding bouw.

Wij bedanken dan ook graag volgende bedrijven voor de goede begeleiding van één of meerdere van onze leerlingen uit de richting bouwtechnieken.

👉 Bouwbedrijf Vandebos

👉 Schoofs bouw

👉 Bouwbedrijf Bloemen Jos




        Working with a view! 
























Hou zeker onze pagina stage in het oog, in de loop van de stageperiode zullen we daar meer foto's plaatsen.









Bouwknopen en koudebruggen



Mooi artikel van ecobouwers over het verschil tussen een bouwknoop en een koudebrug.

Wat is nu juist het verschil tussen een bouwknoop en een koudebrug?

Een bouwknoop is een plaats waar twee scheidingsconstructies 
samenkomen (zoals dak, vloer, muur, …) en de isolatieschil doorbroken of dunner wordt. Bouwknopen zitten in elke woning. Pas als er ook te veel warmte ontsnapt langs de bouwknoop, spreken we van een koudebrug.

Bouwknopen kan je niet vermijden. Koudebruggen wel. Achteraf zijn ze vaak helaas moeilijk op te lossen.

In onderstaande citaten wordt nog maar eens duidelijk dat het belangrijk is dat men weet waarmee men bezig is bij het bouwen van een gebouw.
Voorbeeld van een bouwknoop

"Zie je geregeld condens of een schimmelplek die steeds terugkomt op dezelfde plaats? Grote kans dat daar een koudebrug zit."
                                                 
"Het plan van je woning is de beste manier om koudebruggen op te sporen. Maar dat vereist wel wat technische kennis"

Onderstaand citaat uit het artikel klopt als een bus, maar er moet je natuurlijk wel aangeleerd worden hoe je dat moet doen. 😉 Goed opgeleide bouwvakkers zijn meer dan ooit nodig!

"Laat twee isolatielagen goed op elkaar aansluiten, of voorzie een ander isolatiemateriaal om de brug te vormen. Is dat onmogelijk, maak de weg die de warmte moet afleggen om buiten te raken dan lang genoeg."


Link naar het artikel 👉 bouwknopen en koudebruggen